Kan man dyrke jordbær om vinteren?

2568 Visninger

Kan man dyrke jordbær om vinteren?

Vi kender alle smagen af, og ikke mindst duften af, friske sommer jordbær. Ikke de kedelige, hårde jordbær man køber om vinteren. Som tydeligvis er blevet plukket før de var modne og ikke smager af noget. Sommer jordbær er saftige og søde og dufter helt fantastisk.

Vi havde læst forskellige blogs på nettet om det her med at dyrke jordbær indenfor. Vi bestemte os for at dette skulle vi da prøve her på kontoret! Vi havde det vi skulle bruge i vores sortiment, pånær jordbær stiklingerne, men dem kunne vi jo bare snuppe nogle af hjemme i haven.


Vores plan

Vores plan var at tage de mindste og billigste selvvandingspotter og fylde dem med Vermiculite (Leca sten/nødder) og jord, for der efter at plante jordbær stiklingerne direkte ned i jorden. Det skulle medføre at der var dræn i bunden og jord i toppen af selvvandingspotterne som stiklingerne kunne vokse i.

Chefen glemte..

Men det gik selvfølgelig ikke som forventet. Chefen glemte at tage jorden og Vermiculiten (Leca sten/nødder) med hjemmefra og vi blev nødt til at improvisere.
Vi havde lige modtaget en prøvepakke med plante plugs lavet af jutefibre. Desuden havde vores nye gødningsleverandør sendt os noget ”Root Explosion” gødning som vi ikke rigtig vidste hvordan vi skulle bruge. Vi bestemte os for at smøre lidt gødning på stiklingerne og pakke dem ind i nogle opblødte planteplugs.


Kan man dyrke uden jord i selvvandingspotter?

Vi fyldte resten af selvvandingspotterne udelukkende med opblødte plante plugs og satte stiklinge-pakkerne ned i dem, samt fyldte selvvandingspotterne. Til slut satte vi potterne på en stol under et af vores vækstlysarmaturer.
LED vaekstlys over planter

Allerede efter en uges tid begyndte små rødder at dukke frem nede i potterne. Det var fedt at se at det var lykkes at få dem til at vokse. Efter et par uger havde de lavet nogle solide rodnet nede i potterne og de sugede til sig af det vand vi gav dem.


Mere lys skal der til

Men det var som om der manglede noget. Der kom kun rødder og ikke flere blade. Vi lavede lidt research og udviklede en teori om at jordbærrene ikke fik nok lys.

Heldigvis var dette ikke noget problem. I et hjørne af kontoret havde vi en demo model på en 150W Helios vækstlampen liggende. Vi fik den sat op i vores Ikea reol og wupti så fik planterne rigeligt lys. 

Faktisk fik de så meget at bladene begyndte at krølle sig sammen. Vi endte derfor at dæmpe lyset helt ned til kun 15% lysstyrke og der gik ikke lang tid før vi kunne se at planterne begyndte at sætte nye blade.

Jordbaer planter under LED vaekstlys

De mange modne jordbær

Vi var imponeret over hvor godt planterne trivedes og satte nye rødder og blade. Men der gik faktisk en del uger før vi pludselig lagde mærke til at de var begyndt at sætte blomster. Det betød at de snart ville lave bær! Det var fedt at se at vores simple kontor eksperiment så ud til at ville lykkedes. Vand med lidt flydende gødning havde tydeligvis været nok.

Midt i december kom de første bær frem. Ikke så mange til at begynde med men de var der. Efterhånden kom der flere og vi nåede faktisk helt op på 10 jordbær per plante på samme tid.

En af vores kollegaer tog dem med hjem i juleferien og sendte os billeder af hvordan det gik med planterne og vi kunne se at jordbærrene begyndte at blive røde. Det var snart tid til at smage og se om det var det hele værd.

Jordbaer planter med gronne baerSmagen og duften!

Vi ventede til der var flere bær der blev modne, så flere af os på kontoret kunne smage dem. Det første der ramte os var duften fra bærret, som mindede os om sommeren. Smagen vækkede ligeledes tanker om sommeren og gav en sødme og let syrlig smag – præcis som rigtige jordbær skal smage. Det fede var at vi stod og spiste friske jordbær på en kold og våd vinterdag, midt januar.


Godt råd til indendørs groning af jordbær

Gennem en af vores kunder har vi fået at vide, at når planterne ikke sætter flere bær, skal de bare en tur i køleskabet i 3 ugers tid. Dette gør at planterne ”nulstilles” og processen kan starte forfra. Hvor mange gange man kan gøre det, ved vi af gode grunde ikke, men med lidt planlægning burde man sagtens kunne have adgang til friske hjemmedyrkede jordbær hele året.   


Vi håber at denne lille fortælling om vores oplevelser kan give dig inspiration og lyst til at starte dit eget indendørs gartneri.

Om det er jordbær, tomater, salat eller krydderurter du ønsker at forspire eller dyrke hele året rundt, er det bare at komme i gang, så duften og smagen også kan brede sig i dit hjem.

Hvis du vil lære mere om LED vækstlys, hvor meget lys forskellige grøntsager og frugter har brug for, kan du læse mere i vores guide om netop det.

Du finder guiden til dette, samt guide til hydroponisk dyrkning (uden jord) her.

God fornøjelse.

Jordbaer planter med start baer

Relateret til: Vækstlys og hydroponi