Hvad er vækstlys?
Vækstlys
- Hvad er vækstlys?
- Hvilket lys har planterne brug for?
- Kan man bruge koldt hvidt lys som plantelys?
- Hvordan bruger man vækstlys?
- Hvilken type dyrkning kan jeg bruge LED vækstlys til?
- Hvor meget lys skal min plante bruge?
Hvad er vækstlys?
Vækstlys er lamper og pærer som giver planter og blomster det lys de har mest brug for, så de har de bedste vilkår til at vækste. Det er de blå og røde toner planterne har brug for.
I denne blog vil vi gerne forklare hvad vækstlys er og hvad man bruger det til. Her vil vi gerne begynde med lyset i almindelighed. Gennemgangen er meget generel og skal hjælpe til at forstå de grundlæggende forhold der gør sig gældende når man snakker om lys og plantelys.
Den del af lysspektret vi mennesker kan se udgør en meget lille del af det samlede spektrum. I figuren ovenfor ses en illustration der viser hvilket lys vi mennesker kan se.
Det er med andre ord en meget lille del af lysspektret som vi mennesker kan se.
Solens lys fordeler sig i alle de synlige farver, som vist i figuren nedenfor.
Hvilket lys har planterne brug for?
Ift. planter så er lysbehovet noget anderledes. Planter har ikke brug for alle farver/dele af sollyset. Overordnet set har de kun brug for det blå og det røde lys. Det blå lys, har de brug for i spiringsfasen og den tidlige vækst, da det styrker væksten af stilk og blade. Det røde lys har de brug for, til at vokse sig store i den sene vækst, samt udviklingen af frugt og/eller blomster.
Det lys planterne har brug for defineres som en PPFD-værdi. Det er den mængde lys der falder indenfor bølgelængderne 400-700nm og bliver i vækstlys sammenhænge vægtet ud fra PAR spektret (Photosyntese Active Radiation). PPFD-værdi måles i umol/m2/s, eller mikromol pr. kvadratmeter, pr. sekund. PPFD kan på mange måder sammenlignes med LUX-værdien for mennesker, som er den samlede mængde lys i et givent område. PPFD måles typisk med et PAR meter ved forskellige afstande fra en lyskilde, hvor der måles på antallet af fotoner(energi) der rammer bladene. Man kan øge PPFD-værdien ved at tilføre mere lys eller placere vækstlyset tættere på planterne.
Find vores vækstbelysning her.
Den lysfordeling som planterne har brug for, ser ud som illustrationen t.h.
Dette betyder at alt lys der er grønt, gult og orange, er næsten uden betydning for planterne. I vores sortiment lyser de fleste prisvenlige vækstlys kun med rødt og blåt lys, som regel i en fordeling LED 3:1, altså 3 rød LED’er og 1 blå LED.
Dette giver en optimal og ens lysmængde for det blå og røde lys, da de blå LED’er afgiver langt mere energi end de røde.
Den generelle anbefaling til farvefordeling er at det røde lys skal ligge omkring 620-670nm og det blå omkring 400-465nm.
Med nm menes der specifikke bølgelængder af det farvede lys. Som det ses på billedet ovenfor, spænder eks. rødt lys fra cirka 620nm op til 750nm.
Dette mix af rød og blå resulterer i at lyset vil fremstå lilla/lyserødt, som vist i billedet t.h.
Fordelen ved vækstlamper med lilla/lyserødt lys er at de er meget pris- og energieffektive, i forhold til hvor meget vækstpotentiale man får for pengene.
Disse vækstlamper bruger derfor kun strøm på det lys som planterne har brug for, hvilket betyder at strømmen bruges mere effektivt, end sammenlignet med eks. koldt hvidt lys.
Dette er ikke nødvendigvis et særligt behageligt lys at kigge på i længere perioder. Disse produkter anbefaler vi derfor at man bruger steder hvor man ikke opholder sig eller skal se på det.
Andre af vores vækstlamper har bl.a. på denne baggrund fået tilføjet et hvidt lys, som supplement til det røde og blå lys. Det hvide lys gør ikke den store forskel for planterne, men gør at lyset bedre passer ind i de fleste hjem, samt er mere behagelige at opholde sig omkring.
Det hvide lys gør samtidig at planterne fremstår med deres naturlige farver, så man nemmere kan se om de trives.
Med hvidt lys kan planter under vækstlys i mange tilfælde fremstå dekorative.
Mangler du vækstbelysning? Kan det findes her.
Kan man bruge koldt hvidt lys som plantelys?
Vi får tit spørgsmålet fra vores kunder om man ikke bare kan bruge almindelige armaturer, som regel koldt hvidt lys. Dette kan du sagtens ud fra remisen om at ”alt lys er bedre end ingen lys”.
Grunden til at lys fremstår hvidt er at det er et mix af lys fra hele det synlige spektrum – det vil sige både lys planter kan bruge og lys der er spildt, da planterne ikke kan optage det.
Som du kan se på billedet herunder så har koldt hvidt lys, ca. 6000 Kelvin, en overvægt af blåt lys. Det er dermed brugbart specielt til den tidlige vækst. Det mangler dog det røde lys, som planterne har brug for en de senere faser af væksten. En anden pointe, man skal være opmærksom på er at koldt lys for de fleste også kan fremstå ubehageligt, men dog mere behageligt end lilla/lyserødt lys.
Varmt hvidt lys
Omvendt kan du også bruge et varmt hvidt lys, ca. 3000 Kelvin, da dette har en overvægt af det røde lys, se billedet herunder.
Du kan derfor med fordel blande det kolde hvide og det varme lys, men ud fra et prismæssigt synspunkt kommer du til at skulle betale stort set det samme som de mere prisvenlige vækstlys vi har i vores sortiment. Samtidig vil denne sammensætning bruge markant mere strøm for at opnå samme væksteffekt.
Varmt hvidt lys kan rimeligt bruges til vækst, blomstring og modningsfaserne for planter.
Hvordan bruger man vækstlys?
Behageligt lys eller lilla/lyserødt lys?
Mange kan ikke lide det lys som billigere vækstlys laver, og de placerer derfor planterne i et lokale for sig selv. Som alternativ kan man vælge vækstlamper med et hvidt Full Spectrum lys. Det vil sige at lyset ligner almindeligt lys, på grund af den hvide farve. Fordelen her er at lyset er behageligt at se på, uden at man går på kompromis med det lys som planterne har brug for. De er samtidig ofte noget kraftigere, og kan dække et større område end de billigere vækstlys.
Find vores bedste hvidt Full Spektrum lys her.
Find gode og kraftige vækstlamper her.
Hvilket setup, reoler m.m. kan jeg bruge til vækstlys?
Kun fantasien sætter grænser for hvordan man organiserer sit vækstlys. Fra helt enkle opsætninger på borde til speciallavede telte, og alt der i mellem. Et populært valg blandt vores kunder er simple stålreoler fra et byggemarked med MDF hylder eller reolsystemer fra eks. IKEA i træ eller metal. Hvis man mangler ideer, skal man ikke lede længe på Pinterest eller Instagram m.fl. før man finder et hav af inspiration. Vi har også et bredt udvalg af hjælpemidler til at montere dine vækstlys på de fleste overflader.
Hvilke muligheder har jeg?
Dine muligheder er mange. Det der sætter begrænsningerne er din egen fantasi og hvor mange penge du vil bruge. Det kan helt klart anbefales at du afklarer dit ambitionsniveau før du går i gang. Har du svært ved at vurdere hvilke muligheder du har, kan du altid kontakte os, enten på telefon eller e-mail. Vi står klar til at hjælpe dig.
Højde over planten?
Overordnet set mister vækstlys ret hurtigt deres lysstyrke på bladene, desto højere de hænger. Som tommelfingerregel bliver lysstyrken 4 gange højere, hver gang du halverer afstanden.
De mindre kraftige modeller skal sidde relativt tæt på planterne for at være effektive. Den anbefalede højde fremgår ofte af de enkelte vækstlamper, da det også afhænger af hvor kraftig hver enkelt lampe er. Eks. skal flere af vores mindre modeller sidde max 25 cm over toppen af planterne.
Vækstlamper skal som regel hænges således at man justerer lysmængden over tid. Dermed sikrer man at planterne får den rigtige lysmængde, svarende til der hvor de er i deres vækstcyklus. Det er specielt vigtigt at være opmærksom på højden når man arbejder med unge planter og de kraftigste vækstlamper. Hvis de hænger for tæt på planterne risikerer man at planterne dør og/eller bliver brændt af. Husk derfor at tjekke vækstlysets ydeevne før du køber det, således at du planlægger hvor og hvor højt det skal hænge.
Skal vækstlyset være tændt hele tiden?
Planter har lige som alle andre levende organismer, brug for at hvile sig. Det er en stor misforståelse at hvis vækstlyset er tændt 24/7, så får man det maksimale ud af planternes vækstpotentiale. Alt efter hvilken plante der er tale om, og hvor den er i sin vækstcyklus, så anbefaler vi ikke at vækstlyset er tændt mere end max 10-12 timer om dagen. Får det mere end dette risikerer man at stresse planterne, hvor de i værste fald vil visne.
Kan jeg bruge dæmpning eller timer?
Hvis du kun har lidt plads til rådighed til dine vækstlys og samtidig går efter et kraftigt lys til planterne, kan det være en god ide at vælge vækstlys med dæmpning. Dermed undgår du at skulle hæve eller sænke vækstlyset efter plantens vækstcyklus. Vækstlys med dæmpning kommer enten som indbygget i vækstlamper eller som i form af en dæmpbar controller til f eks. LED strips eller aluprofiler.
Hvis du har en ambition om at dine planter nogenlunde skal følge en given døgnrytme kan du også tilkoble en timer. Alt efter kvaliteten kan du her styre hvornår og hvordan lyset skal tændes og slukkes. Der findes dæmpere/timere som kan styres via smartphone og andre med display, så du nemt kan styre og indstille dit lys hvis behovet ændres.
Find timer og ekstra udstyr til vækstlys her.
Hvordan sætter jeg mit vækstlys op?
Vækstlys kan fås med flere forskellige former for ophæng eller montering. Fra det helt enkle med klips og holdere til store avancerede systemer med taljer m.m. De større vækstlamper kommer som regel leveret med deres egne justerbare wires/kæder. Dette skyldes at disse lamper er ret kraftige og kræver at du kan justere højde på lyset i forhold til plantens vækstcyklus. I vores webshop finder du et bredt udvalg af tilbehør der kan hjælpe dig med at finde den løsning der passer bedst til dit behov. Se udvalget her.
Hvor meget lys skal min plante bruge?
Den præcise mængde af lys dine planter skal bruge, afhænger meget af hvilken plante det drejer sig om, samt hvor i vækstprocessen den er.
Eksempler: Salat 200 umol, krydderurter: 200 umol, jordbær: 350 umol.
Du kan finde konkrete eksempler på dette her.
Lys er kun én faktor
Når du skal vælge det vækstlys der passer bedst til dit behov, skal huske at lyset kun er én faktor. Det er også vigtigt at planterne får den næring de har brug for, f.eks fra den jord eller vand de plantes i. Alt efter hvilke planter det drejer sig om, stilles der forskellige krav til luftfugtighed, ventilation, temperatur mv.
Vækstlyset er en meget vigtig del, og kan gøre en stor forskel, men i samarbejde med disse andre faktorer, opnår du de bedste forudsætninger for vækst. Det er med andre ord ikke altid nok bare at købe et vækstlys og nogle krydderurter i dit lokale supermarked og stille i din vindueskarm.
Hvilken type dyrkning kan jeg bruge LED vækstlys til?
Kan jeg bruge vækstlys til forspiring?
Der er rigtig mange der vælger at bruge vækstlys til at forspire deres de planter eller blomster de vil plante ud i haven eller drivhuset i løbet af foråret og sommeren. Gennem en forspiring opnår du en fordel ved at planterne hurtigere bliver store og robuste nok til at blive plantet ud. Visse typer planter og blomster kræver at de også bliver tilført varme, f.eks fra en varmemåtte, for at de kan spire ordentlig og jævnt.
Vækstlys kan også bruges som supplement til sollys i forbindelse med forspiring. Ved at kombinere sollys og vækstlys, får planterne tilstrækkeligt med lys og bliver robuste, uden at strække sig og blive ranklede.
Kan man dyrke planter med henblik på høstning med vækstlys?
Hvis de planter du vil dyrke får de rigtige vækstbetingelser kan du sagtens dyrke frugt og grønt derhjemme ved hjælp af vækstlys. Det simpleste eksempel er krydderurter, men det kunne også være f.eks chilier eller tomater. Det er dog en rigtig god ide at vælge ”dværg” udgaver af de planter du ønsker at høste fra. Dette skyldes at disse planter ikke bliver lange og ranglede lige som de planter du har ude i dit drivhus, men bliver små og buskede. Afgrøderne bliver tit samme størrelse som deres store og ranglede modparter.
Se vores oversigt over de forskellige planter og deres krav til belysning her.
Kan jeg bruge vækstlys sammen med hydroponisk dyrkning?
Hydroponisk dyrkning og vækstlys er mildest talt et match ”made in heaven”. I hydroponisk dyrkning dyrker man planter direkte i vand. Planterne spirer i et vækstmedie, som regel lavet af Rockwool, skumgummi eller et organisk materiale. Vandet tilføres flydende næring og cirkulation hvor ved planter suger den næring op gennem deres rødder, der ligger direkte i vandet. Vækstlys kan være med til forstærke denne proces, således at man opnår endnu bedre resultat og kan styre processen endnu mere præcist. Den hydroponiske dyrkningsform bliver mere og mere udbredt, både på husstand niveau som professionelt, da man her kan dyrke sine grøntsager, der hvor man har brug for dem, og mere intensivt end ved konventionelt landbrug eller køkkenhave. Desuden er produktionen beskyttet fra påvirkning fra vind og vejr, og kan tilpasse til det man ønsker at dyrke.
Du kan læse mere om hydroponik i vores guide her.
Kan vækstlys skaleres?
Det bliver mere og mere almindeligt, også i Danmark, at bruge vækstlys i professionelle drivhuse. Der findes vækstlys i alle prisklasse og sværhedsgrader. Som regel er disse enheder ret avancerede og man kan indstille de fleste parametre. Du kan se vores udvalg af professionelle vækstlys her.
Kan jeg bruge vækstlys til mine overvintrende oliver- citrustræer?
Du kan sagtens bruge vækstlys til dine citrus- og oliventræer om vinteren. Specielt citrus træer kræver meget lys og du kan med fordel bruge en vækstlampe til at give dem det ekstra lys de har brug for.
Vækstlys kan købes her.
Hvor mange μmol/DLI /PAR skal min plante bruge?
I dette kapitel vil vi komme ind på hvor meget lys en given plante har brug for. Før vi kommer til eksemplerne vil hurtigt gennemgå hvordan du finder ud af hvor meget lys din plante har brug for.
DLI er den betegnelse man bruger for at angive hvor meget lys en plante har brug for på et døgn.
Du tager det antal umol/m2/s som dit vækstlys afgiver og ganger med antal timer lyset skal være tændt og ganger med 0,0036 (3600/1000000) eller antallet af sekunder i 1 time divideret med 1 million.
Formlen bliver således: umol/m2/s x timer x 0,0036
Så hvad kan du bruge dette tal til? Jo, hvis du har en plante der kræver en DLI på 18 ved 16 timers lys pr. dag og dit vækstlys afgiver 417 umol/m2/s i en højde på 90 cm, så får du en DLI på ca. 24. Med andre ord så får din plante for meget lys i den højde vækstlyset sidder i. Hvis du derimod hæver vækstlyset til 120 cm så afgiver det kun 325 umol/m2/s, som giver et DLI på ca 19. Dette er meget tæt på det du ønsker for din plante og derfor skal vækstlampen hænges i denne højde.
Hvis du gerne vil have den nemme løsning, kan du bruge en DLI beregner til at regne det ud for dig. Her kan du indtaste lysmængden fra din vækstlampe samt antal tændte timer, og se hvor meget DLI det er.
Du finder hjemmesiden her.
Nederst i dette kapitel har vi lavet en oversigt der viser DLI for en del forskellige planter. Alle beregningerne er lavet ud fra 12 timers lys om dagen
Generelt er det vigtigste bare at prøve sig frem. Det kan hurtigt blive meget teknisk, men du kan også vælge at bruge dette som inspiration og bare prøve dig frem. Mange planter er i samme familie, du finder en oversigt over plantefamilier her. Hvis du har svært ved at finde information om den specifikke type plante du har, kan det være godt at læne sig op af andre planter i samme familie.
Det er også vigtigt at du undersøger hvilke andre faktorer der er specielt vigtige for den plante du ønsker have under dit vækstlys, f.eks varme, fugtighed og ventilation m.m..
Vækstlys til dine planter kan købes her.
Hvor meget lys skal mine chili og tomater have?
Chili og tomater er i samme plantefamilie, natskyggefamilien. Dette betyder som udgangspunkt at du kan bruge de samme værdier for begge typer planter. Det er vores anbefaling at hvis du ønsker at dyrke disse planter indenfor, så får du det bedste udbytte ved at bruge dværg planter. Dette skyldes at disse bliver små og buskede, men stopper med at vokse når de når en given størrelse. Desuden giver de, som regel, lige så meget og lige så store frugter som de almindelige chili og tomatplanter.
Anbefalet DLI er: 20-50
Anbefalet umol/m2/s: ca. 600
Maksimalt antal timer med lys: 18 timer
Jordbær, hvor meget lys skal de have?
Jordbær tilhører rosenfamilien. Her vil vi igen anbefale at du bruger dværgplanter, da de er bedre egnet til indendørs brug, uden at du går på kompromis med udbyttet.
Anbefalet DLI: 17-25
Anbefalet umol/m2/s: ca 300
Maksimalt antal timer med lys: 12-18 timer
Hvor meget lys skal krydderurter bruge?
De fleste krydderurter tilhører læbeblomstfamilien.
Anbefalet DLI: 10-17
Anbefalet umol/m2/s: ca 200
Maksimalt antal timer med lys: 18 timer
Hvor meget lys skal salat have?
Det fleste typer salat tilhører kurvblomstfamilien. Salat er en meget udbredt afgrøde i hydroponisk dyrkning. Den vokser hurtigt og giver et godt udbytte.
Anbefalet DLI: 10-17
Anbefalet umol/m2/s: ca 280
Maksimalt antal timer med lys: 18 timer
Hvor kraftigt lys skal jeg brug til spiring?
Spiring af frø under vækstlys er meget udbredt da giver planter et forspring over spiring på friland. Der kan dog være store forskelle på hvilke forhold forskellige frø skal have for at kunne spire, så det er en god ide undersøge dette før du lægger dem under vækstlyset.
Anbefalet DLI: 6-15
Anbefalet umol/m2/s: ca 120-150
Maksimalt antal timer under lys: 18 timer
Hvor meget lys til overvintring af citrus- og oliventræer?
Indendørs overvintring af eks. citrus- og oliventræer kan fint suppleres med vækstlys. Dette gør det nemmere at sikre at dine træer får det lys de har brug for, selv om vinteren.
Anbefalet DLI: 20-30
Anbefalet umol/m2/s: ca 500
Anbefalet antal timer i lys: 8-12 timer
Andre grøntsager, frugter og krydderurter
Plant | Typical DLI | Minimum DLI | High DLI | Typical U/mol | Minimum U/mol | High U/mol |
Ærter | 18 | 15 | 30 | 417 | 347 | 694 |
Agurk | 21 | 15 | 30 | 486 | 347 | 694 |
Appelsiner | 21 | 18 | 30 | 486 | 417 | 694 |
Basilikum | 18 | 15 | 27 | 417 | 347 | 625 |
Bønner | 18 | 15 | 30 | 417 | 347 | 694 |
Citron | 21 | 18 | 30 | 486 | 417 | 694 |
Dild | 15 | 12 | 21 | 347 | 278 | 486 |
Figner | 18 | 15 | 30 | 417 | 347 | 694 |
Grønkål | 15 | 12 | 21 | 347 | 278 | 486 |
Hvidløg | 15 | 12 | 21 | 347 | 278 | 486 |
Ingefær | 12 | 9 | 18 | 278 | 208 | 417 |
Jordbær | 18 | 15 | 27 | 417 | 347 | 625 |
Koriander | 12 | 9 | 18 | 278 | 208 | 417 |
Laurbær | 18 | 15 | 24 | 417 | 347 | 556 |
Lavender | 18 | 15 | 24 | 417 | 347 | 556 |
Lime | 21 | 18 | 30 | 486 | 417 | 694 |
Mikrogrønt | 9 | 6 | 14 | 150 | 100 | 250 |
Mynte | 15 | 12 | 21 | 347 | 278 | 486 |
Oliven | 18 | 15 | 30 | 417 | 347 | 694 |
Oregano | 18 | 15 | 24 | 417 | 347 | 556 |
Peberfrugt | 21 | 15 | 30 | 486 | 347 | 694 |
Persille | 12 | 9 | 18 | 278 | 208 | 417 |
Purløg | 15 | 12 | 21 | 347 | 278 | 486 |
Radise | 18 | 15 | 24 | 417 | 347 | 556 |
Rosmarin | 15 | 12 | 24 | 347 | 278 | 556 |
Safran krokus | 15 | 12 | 24 | 347 | 278 | 556 |
Salat | 12 | 9 | 18 | 278 | 208 | 417 |
Salat (Hoved) | 12 | 9 | 18 | 278 | 208 | 417 |
Salat (pluk) | 12 | 9 | 18 | 278 | 208 | 417 |
Salvie | 18 | 15 | 24 | 417 | 347 | 556 |
Selleri | 12 | 9 | 21 | 278 | 208 | 486 |
Squash | 21 | 15 | 30 | 486 | 347 | 694 |
Timian | 15 | 12 | 24 | 347 | 278 | 556 |
Tomater | 21 | 15 | 30 | 486 | 347 | 694 |
Tomatillo | 21 | 15 | 30 | 486 | 347 | 694 |
Zucchini | 21 | 15 | 30 | 486 | 347 | 694 |
Har du nogle planter, blomster eller urter der skal overvintre, forspire eller gro indendøres kan du finde vores kæmpe udvalg af vækstlys og tilbehør her.