Hvad er hydroponik?

9876 Visninger

Hydroponik

Hydroponik med 4 planter



Hvad er hydroponik?

Kort fortalt går hydroponisk dyrkning ud på at dyrke afgrøder i vand tilsat næringsstoffer. Metoden bliver mere og mere udbredt og bruges både i mindre og  større skala rundt om i verden. På trods af at man dyrker i vand bruger denne dyrkningsform oftest betydeligt mindre vand end almindelig dyrkning i jord - helt op til 90% mindre. Dette skyldes at vandet kan renses og genanvendes.

Hydroponisk dyrkning er også ved at vinde indpas i almindelige husstande. Ofte kræver det ikke meget udstyr at komme i gang, men hvor der naturligvis er muligt at udvide, alt efter ens ambitioner.

Før man går i gang er der nogle generelle forhold man skal gøre sig nogle tanker om:

  • Lys
  • Vækstmedie
  • PH
  • Næring
  • Ilt

Hydroponisk dyrkning af planter

Hvordan dyrker man med hydroponisk vækst?

I hydroponisk dyrkning er jorden skiftet ud med et vækstmedie i form af Rockwool, kokosnødsfibre, skumgummi plugs m.fl. Frøene eller planterne plantes direkte i disse vækstmedier og sættes derefter ud i små plastik kurve, før de placeres i det vækstsystem man vælger at bruge. Mere om disse senere. Vækstmediet gør at planterne kun skal bruge deres energi på at lave rødder der kan få kontakt med vandet og at disse rødder kan fragte næring til resten af planten.


Hvilken PH-værdi skal mine planter bruge?

Det er vigtigt i en hydroponisk sammenhæng at man har styr på PH-værdien i vandet. Forskellige planter kræver forskellige PH-værdier.  Har man ikke styr på sine PH-værdier risikerer man at planterne dør. PH-målere kan købes mange steder og er ikke svære at få fat i. Man kan også købe forskellige præparater der gør det muligt enten at hæve eller sænke PH-værdien i vandet.



Hvilken slags næring skal mine planter bruge?

Da planternes rødder ligger direkte i vandet er det vigtigt at man tilføjer den rigtige type næring til det man dyrker. Planterne kan ikke finde denne næring andre steder end gennem vandet. Hvilken type næring der passer bedst afhænger meget af hvad man vil dyrke. Der kan købes både generel næring/gødning eller noget lavet specifikt til eks. chiliplanter.


Hvordan ilter man vandet?

Planter har, som andre levende organismer, brug for ilt. Planternes rødder i vandet har brug for at der bliver tilføjet nyt ilt til vandet. Dette kan løses med en luftpumpe som sprøjter luft i vandet. Det er også en god ide ikke at plante for tæt, for at sikre en god luftcirkulation rundt om planterne.


Hvor meget lys har mine planter brug for?

Det er meget vigtigt at planterne får det lys de har brug for. Dyrker man hydroponisk indenfor kan det være en god ide at anskaffe sig et LED vækstlys.  Dette gør det muligt at give planterne præcis den mængde lys planterne har brug for og på den måde maksimere udbyttet.

Læs mere om vækstlys her.



hydroponisk plante hold i hånd med rødder


Hvilke typer hydroponik findes der?

Der findes rigtig mange forskellige måder at gribe hydroponik an på. Fælles for dem alle er at de tager udgangspunkt i en af de følgende metoder:

  • Væde-metode
  • DWC-metoden
  • NFT-metoden
  • Ebbe og flod-metoden
  • Drypvandings-metoden
  • Aeroponics-metoden

 

Vi vil her hurtigt gennemgå de forskellige metoder således at du får et overblik.

 

Væde-metoden

Væde metoden er en såkaldt passiv metode. Dette skyldes at man bruger forskellige sugende materialer til at suge vandet op til planterne. På den måde får planterne lige præcis det de har brug, da det er dem der bestemmer hvor meget vand og næring de vil optage.   

DWC-metoden

DWC står for Deep Water Culture.  I denne metode vil planterne ligge i net kurve over vandet. Rødderne vil vokse ned i vandet og suge vand og næring op i planten. Vandet vil blive cirkuleret ved hjælp af en luftpumpe. Det er også muligt at cirkulere vandet via en ekstern vandtank til flere forskellige kar. Denne metode er typisk den nemmeste at begynde med, da man med ret få midler kan lave sit eget setup. Man skal sikre sig at man bruger en mørk/sort bøtte eller kar, da dette hindrer væksten af alger i vandet. Det er vigtigt at man holder øje med vandets PH og hvor meget næring man tilføjer vandet.

 

NFT-metoden

NFT står for Nutrient Film Technique. Metoden går ud på at planterne hænger på skrå i kanaler og planternes rødder har kontakt med vandet under dem. Vandet løber konstant forbi rødderne og opsamles i en ekstern tank, hvor det renses, iltes og tilføjes næring. Derefter bliver vandet pumpet tilbage til kanalerne og processen kan begynde forfra. Denne metode bliver tit brugt i storskala dyrkning, da man kan dyrke rigtigt mange planter på meget lidt plads.

 

Ebbe og flod-metoden

Ebbe og flod-metoden minder meget om NFT-metoden. Den mest markante forskel er at man oversvømmer planternes rødder med vand og næring, hvorefter man dræner det væk. Processen gentages i meget præcise intervaller. Denne metode bruges udelukkende i storskaladrift. Dette skyldes at der tit ligger nogle meget grundige beregninger til grund for intervallerne. Fordelen med denne metode er at man kan maksimere væksten og udbyttet hos planterne og samtidig holde vandforbruget til et absolut minimum.

 

Drypvandings-metoden

I drypvandingsmetoden giver man planterne vand og næring direkte ved rødderne ved hjælp af små dyser. På den måde får planterne kun det vand og næring de har brug og der er et minimum af spild. Metoden er meget udbredt i storskala og i hobby sammenhænge. I storskala driften bliver den tit brugt i en vertical farming sammenhæng.

 

Aeroponics-metoden

Dette er den mest avancerede metode. Den går ud på at planternes rødder er blottet og vand og næring tilføres via en forstøver direkte på rødderne. Dette sikrer at planterne kan bruge deres energi på at vokse og lave afgrøder. Traditionelt set har den metode været forbeholdt storskala segmentet, men de senere år er der kommet flere løsninger der kan bruges på hobby niveau.       

 

Se vores udvalg af Hydroponic løsninger her.

 

Eksempler på løsninger / billeder / produkter.

Hydroponik med planter på bord
Hydroponik med 4 plante kasser på et bord
Hydroponik med blaa vaekstlys
Hydroponisk plante dyrkning
Relateret til: Vækstlys og hydroponi