Lyskulør

9405 Visninger

Kelvin, lyskulør, varm, neutral og kold hvad er det? Denne vejledning giver en forståelse for hvilke  lyskulør man kan få sit LED lys i.
Derudover får du indblik i hvilken lyskulør der egner sig til bestemte områder og rum.


Hvilken lyskulør skal jeg vælge?

Når det gælder valg af lyskulør, gælder det om at kende sit behov. Hvad skal rummet bruges til? Skal der arbejdes i lyset? Hvilket rum skal lyset være i? Hvad kan jeg selv bedst lide?

Lyskuløren er nemlig vigtig i forhold til ikke at belaste øjnene unødvendigt, i eksempelvis en arbejdssituation. Eller til at fremhæve den flotte nye skinnende bil i garagen.

Lyskulør måles i kelvin, som er et udtryk for farven på lyset. I vores sortiment inddeles de forskellige kelvin i varm, neutral eller kold lys kulør.


Kelvin skala


Hvad er varm lyskulør?

Varmt lys angives normalt som 2700-3200 kelvin. Det er det mest brugte i de danske hjem. 3000 kelvin findes i de fleste stuer, da det giver en varm og hyggelig atmosfære uden at bliver gult. Varm lys fås også i 2700 kelvin og helt ned til omkring 2200 kelvin. Desto længere ned af kelvin skalaen man kommer, desto mere gult bliver lyset. 

2700 kelvin og nedefter er optimalt, hvis man ønsker et gammeldags glødepære look.

Varmt lys er også velegnet til udendørs hygge belysning, hvad enten det er til terrassen, i indkørslen eller facaden. 


Hvor mange kelvin er neutral lyskulør?

Neutralt lys angives normalt som 4000-5500 kelvin. Det er det man betragter som almindeligt hvidt lys. Udover at kuløren ofte bruges i butikker, saloner og fitnesscentre, så er neutralt lys også velegnet som udendørs lys til nybyggerier. Det giver et flot og moderne udtryk.

Neutral lys udmærker sig også ved at give det bedste arbejdslys. Det er helt ideelt til kontor, værksteder og garager. Derfor anbefaler vi altid denne lys kulør til steder hvor der arbejdes og man skal koncentrere sig. 



Hvad er kold lyskulør?

Koldt lys angives som 6000 kelvin og opefter. Lyskuløren bruges ofte til meget specifikke formål, da den kolde kulør giver et blåligt lysskær. Derfor anbefales koldt lys ofte til eksempelvis akvarier og malerkabiner. 

Relateret til: Generelt om LED lys